- Aracdegertazminati.com
- aracdegertazminati@gmail.com
- +90 546 898 01 91
Araç Değer Kaybı Talep ve Tahsili

Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı, kazaya karışan ve bu kaza nedeniyle onarım gören araçlarda ikinci el piyasasında değerlerinde yaşanan maddi kayıpları ifade etmektedir. Kaza sonucunda hasar alan aracın tamamen tamir edilmesine rağmen araçta değer kaybı meydana gelmektedir. Aracın emsallerine göre satışı zorlanmakta ve ikinci el değeri düşen araçların daha düşük bir fiyattan satılma durumuna değer kaybı denilmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Talep Edilir?
Meydana gelen trafik kazasında kusuru olmayan sürücü’nün aracında bulunan maddi hasar tespiti ve değer kaybının karşılanması için talepte bulunabilir. Kazaya neden olan araç sürücüsüne ve dolayısıyla trafik sigortasına, kusuru bulunmayan araç sürücüsü ve aracının değerinin kaybı için değer tazminatı talep edilmektedir. Bu nedenle kazada kusuru bulunmayan araç sürücüsü, kazaya neden olan aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurmalıdır.
Araç Değer Kaybı Yargıtay Kararı
Yagıtay 17. Hukuk Dairesi’nin trafik kazası nedeniyle meydana gelen değer ve kazanç kaybı istemine ilişkin davasına göre;
“Trafik sigortacısı, karşı araçta oluşaca gerçek zararı limitleri dahilinde teminat altına almıştır. Trafik kazası sonucunda, davacıya ait aracın tamir süresince çalışamamasından kaynaklı oluşan kazanç kaybı trafik sigortası teminatı dışında ise de, araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır… Davacı aracındaki değer kaybından, davalı sigorta şirketinin de limit dahilinde sorumlu olacağı gözetilerek…”
Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ve Tespit Edilir?
Araçlardaki değer kayıplarının tespit işlemi, adli bilirkişi sigorta eksperleri aracılığıyla yapılır. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün 23.09.2010 tarihli 2010/30 numaralı sektör duyurusuyla açıklığa kavuşturulmuştur. Bu duyuruya göre;
‘’ Müsteşarlığımıza iletilen çeşitli yazılarda “Yangın, doğal afet, kaza ve hırsızlık” ve “Mühendislik” dallarında ruhsatnamesi olan sigorta eksperlerinin Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK) lisanslanan değerleme uzmanı olarak faaliyette bulunup bulunamayacağı ile trafik kazası sonrası yapılan onarımlar nedeniyle araçlarda oluşan değer kaybı konusunda talepte bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara bu hususta ekspertiz raporu düzenlenmesinin ilgili mevzuata aykırılık teşkil edip etmeyeceği, bu tür bir ekspertiz faaliyetinin eksperin görevleri arasında olup olmadığı hususlarında görüş talep edilmekte olup, tereddütleri gidermek üzere söz konusu işlemlere ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür…’’
açıklaması ile sigorta eksperlerinin değerleme uzmanı olarak faaliyet gösterebileceğini kabul etmiştir. Sigorta eksperleri araç değer kaybını tespit ederken bir çok kriteri dikkate alarak değerlendirir.
Hesaplama kriterleri olarak;
- Aracın 2. el piyasa değeri
- Araç hasar geçmişi
- Araç kilometresi
- Araç üretim yılı
- Araçta hasar gören parça ve parçaların değerleri
Bu kriterler göz önünde bulundurularak araçta yaşanan değer kaybı hesaplanır. Sigorta şirketlerine başvuru öncesinde ekspertiz raporunun temin edilmesi gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Zamanaşımı
Meydana gelen bir trafik kazasında kusursuz olan araç sürücüsü, aracında oluşan değer kaybının giderilmesi için sigorta şirketine, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde başvurması gerekmektedir. 2 yılı aşması halinde araç değer kaybı başvurusu zamanaşımı süresine uğramaktadır.